W pomieszczeniach, w których produkowana jest żywność pochodzenia zwierzęcego (zakłady mięsne, przetwórstwo rybne), dezynfekcja pomieszczeń i powietrza z zastosowaniem ozonu zapobiega skażeniom żywności, skutecznie odkaża narzędzia i maszyny pracy. kilkakrotnie przedłuża świeżość i tym samym zapewnia jej bezpieczeństwo. Ozon jest też od dawna używany do zabezpieczania mięsa i obróbki innej żywności jako bardzo skuteczny produkt biobójczy.Wszechstronne możliwości ozonu znajdują zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu. Jego 100% skuteczność destrukcji wszelkich zanieczyszczeń, całkowita ochrona bakteriologiczna oraz brak wytwarzania rakotwórczych produktów ubocznych, jak w przypadku tradycyjnego chloru, sprawiają, iż znajduje on zastosowanie w przemyśle spożywczym, napojowym, mięsnym, mleczarskim czy kosmetycznym a także przy dezynfekcji silosów zbożowych lub ozonowania warzyw i owoców w celu przedłużenia ich świeżości.

Zastosowanie ozonu jako przeciwbakteryjnego fumigantu gazowego w chłodni i kontrolowanej atmosferze obiektów ma wiele zalet. Skutecznie zabija wszystkie patogeny (w tym pleśni i grzybów, które mogą szybko zniszczyć produkty spożywcze w chłodniach) i nie pozostawia szkodliwych pozostałość na produktach spożywczych. Ozon znacząco zmniejszy dojrzewanie poprzez kontrolowanie poziomu etylenu. Gazowy ozon łatwo dodać do układu obiegu powietrza w przechowalniach i można skutecznie monitorować i kontrolować dawki ozonu w każdym pomieszczeniu bez względu na ilość przechowywanych produktów. Samochody przewożące mięso winno się poddawać systematycznemu ozonowaniu

-Magazyny
-Chłodnie
-Pomieszczenia produkcyjne
-Ciągi wentylacyjne
-Szatnie
-Piwnice, korytarze itd
 
Informacje